Glavni trg 1
5271 Vipava
Vinoteka Vipava
Glavni trg 8
5271 Vipava
Lokalna različica izvirno karnijske jedi. Torej enolončnica iz kislega zelja (nekateri jo kuhajo tudi iz kisle repe, svežega zelja in ohrovta ali pesinih listov), fižola, krompirja, zabele, moke, česna in popra.
Eden izmed receptov za pripravo Vipavske jote:
Sestavine za 4 osebe:
Priprava
Fižol preberemo, operemo in čez noč namočimo. Nato ga pristavimo v litru vode s soljo in lovorovim listom in skuhamo do mehkega (60-90 minut). Polovico ga pretlačimo.
Krompir olupimo, operemo in zrežemo na centimetrske kocke. Pristavimo ga v litru vode s soljo in kosom pršuta ali pancete. Kuhamo do mehkega (30 minut), nato ga polovico pretlačimo.
Zelje po potrebi operemo, če je prekislo, in pristavimo v litru vode s soljo in sesekljanim strokom česna. Kuhamo do mehkega (40 minut).
Medtem pripravimo prežganje. Na maščobi popražimo sesekljano čebulo, da rahlo porumeni. Dodamo moko in tudi to zarumenimo. Nazadnje dodamo sesekljan strok česen, papriko v prahu in premešamo.
Fižol, krompir in zelje damo skupaj v lonec in obelimo s prežganjem. Kuhamo še 10-15 minut, preverimo slanost in popopramo.
Ker je to preprosta, kmečka jed, jo postrežemo v preprostem globokem krožniku ali skodeli. Zelo lepo se predstavi tudi v kruhovi skodeli ali izdolbeni repi.
Dober tek!