Glavni trg 1
5271 Vipava
Vinoteka Vipava
Glavni trg 8
5271 Vipava
Jota je ena od značilnih jedi zahodne Slovenije. Ime za to jed –»joto« - ali »juto« - poznajo tudi v Furlaniji in na Tirolskem, ter celo v Latviji. Vipavska jote je skuhana iz repe. Lahko bi ji rekli furlanska in je značilna tako v Vipavski dolini, kot tudi na Goriškem.
Eden izmed receptov za pripravo Vipavske jote za 4 osebe:
50 dag kisle repe
30 dag rjavega fižola (lahko konzerva)
30 dag krompirja
50 dag suhih prekajenih reber
2 stroka česna
oljčno olje
brinove jagode
lovor
sol
Priprava
Fižol preberemo, operemo in čez noč namočimo. Nato ga pristavimo v litru vode s soljo in lovorovim listom in skuhamo do mehkega (60-90 minut). Polovico ga pretlačimo.
Rebra rahlo opečemo na oljčnem olju ter dodamo grobo narezan česen. Malo prepražimo, da česen zadiši ter dodamo oprano kislo repo, zalijemo z vodo, da pokrije repo in rebra ter kuhamo. Med kuho dodamo cel poper, nekaj brinovih jagod, lovor ter solimo. Posebej skuhamo olupljen krompir, ki ga na koncu skupaj s fižolom dodamo kuhani repi. Namesto krompirja lahko uporabimo belo polento.
Ker je to preprosta, kmečka jed, jo postrežemo v preprostem globokem krožniku ali skodeli. Zelo lepo se predstavi tudi v kruhovi skodeli ali izdolbeni repi.
Dober tek!