Glavni trg 1
5271 Vipava
Vinoteka Vipava
Glavni trg 8
5271 Vipava
K zmanjšanju zavržene hrane lahko pripomoremo vsi
Zavržena hrana je danes eden večjih globalnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Čeprav je ozaveščenost o problematiki zavržene hrane vse večja, še vedno med odpadki konča ogromna količina neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane. Da bi opozorili na problematiko in zmanjšali količino zavržene hrane sta pobudnika projekta Lidl Slovenija in program Ekošola 24. april razglasila za Slovenski dan brez zavržene hrane. K soustvarjanju aktivnosti ob tem dnevu so se pridružili še partnerji Ekologi brez meja, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Tam-Tam, projekt pa podpira tudi Ministrstvo za okolje in prostor s projektom LIFE IP CARE4CLIMATE.
S Slovenskim dnem brez zavržene hrane želimo javnost ozaveščati in spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter izobraževati o praktični uporabi neporabljenih prehrambnih izdelkov. Pobudi se lahko pridruži vsak, ki je predan zmanjševanju obremenitev našega planeta, ne glede na to, ali gre za posameznika, ustanovo, podjetje ali drugo organizacijo. Z učinkovitim ukrepanjem lahko postanemo zgled in navdih za ljudi po svetu.
Letošnji Slovenski dan brez zavržene hrane bo v mesecu aprilu postregel z naborom aktivnosti, usmerjenim k različnim ciljnim javnostim, namenjene ozaveščanju in izobraževanju vseh generacij. Glavnina aktivnosti se bo zaradi državnozborskih volitev ravno na Slovenski dan brez zavržene hrane odvijala v tednu pred tem, še posebej v petek, 22. aprila 2022.
V okviru projekta živi namensko spletno mesto www.danbrezzavrzenehrane.si, na kateri so zbrane osnovne informacije o projektu, aktivnostih in nekaj prispevkov na temo zavržene hrane.