Glavni trg 1
5271 Vipava
Vinoteka Vipava
Glavni trg 8
5271 Vipava
Trajnost je mogoče definirati na več načinov, vendar osnovne ideje in koncepti ostajajo enaki: uravnoteženje rastočega gospodarstva, varstvo okolja in družbena odgovornost, tako da skupaj vodijo k izboljšani kakovosti življenja nas samih in prihodnjih generacij. Trajnost pri načrtovanju dogodkov je prav tako pomembna kot kateri koli drug vidik poslovanja.
Dogodki ponujajo ogromen potencial za oprijemljivost koncepta trajnosti v vseh njegovih razsežnostih družbene odgovornosti, ekološkega ravnovesja, politične udeležbe in gospodarske uspešnosti. Trajnostno upravljanje dogodkov zajema množico možnih (manjših ali večjih) ukrepov na skupno devetih področjih delovanja. Številne ukrepe trajnostnega upravljanja dogodkov pa je mogoče prenesti neposredno tudi v vsakdanje življenje.
Vsak dogodek ima svoje posebnosti in organizator naj posveti pozornost na tista področja, kjer lahko smiselno zmanjša škodljive vplive ne okolje ali/in lahko poveča koristne vplive (po zmožnosti organizatorja – na podlagi finančnih in človeških virov). Pripravili smo nekaj nasvetov in usmeritev, ki so v pomoč organizatorjem, da bo dogodek čim bolj trajnosten.
Oglaševanje dogodka in komuniciranje
o Vabila na dogodek pošljite v elektronski obliki. Tako se izognete stroškom tiskanja in porabi papirja;
o v primeru tiska, naj bodo plakati čim bolj univerzalni in za večkratno uporabo.
o izogibajte se deljenju letakov, raje usmerjajte obiskovalce na spletno stran oziroma družbena omrežja.
o pri oglaševanju in predstavljanju dogodka bodimo pozorni tudi na vse skupine s posebnimi potrebami.
Prizorišče dogodka in infrastruktura
Organizatorji trajnostnih dogodkov se pri izbiri in ureditvi prizorišča, najemu ali izgradnji objektov ter uporabi celotne infrastrukture zavzemajo za naslednja osnovna načela:
o varčevanje z energijo (električno, toplotno, pogonskimi gorivi za motorna vozila), s čimer zmanjšujejo vplive na podnebne spremembe;
o trajnostno rabo naravnih virov, s čimer preprečujejo njihovo izčrpavanje;
o preprečevanje nastajanja odpadkov, ločevanje nastalih odpadkov ter ponovna uporaba;
o zmanjšanje količine odpadkov in vseh vrst onesnaževanja (kemičnega, hrupnega, svetlobnega), s čimer prispevajo k ohranjanju narave;
o sodelovanje z lokalno skupnostjo ter spoštovanje kulturne in naravne dediščine, s čimer dosežejo sožitje z lokalnim okoljem ter ustvarijo priložnosti za gospodarski in družbeni razvoj;
o zdravje in varnost ljudi in okolja ter dostopnost za vse (npr. gibalno ovirane, osebe z okvaro sluha, osebe z okvaro vida, starejše, starše z majhnimi otroki).
Naravno okolje
Da bodo dogodki naravnemu okolju prijazni, naj bo:
o primerna glasnost ozvočenja in razsvetljave na dogodku,
o maksimalen delež nabavljenih izdelkov z znaki za okolju manj škodljive proizvode (ko so ti na voljo).
Mobilnost
Pripravimo načrt trajnostne mobilnosti:
o Preprečevanje nepotrebnih motoriziranih prevozov.
o Spodbujanje trajnostne mobilnosti – pešačenja, kolesarjenja in uporabe javnega potnišekega prometa.
o Spodbujanje odgovorne rabe osebnega motornega prometa, ki se mu ni mogoče izogniti: deljenja avtomobila in varčne vožnje.
o Dogodek vpišite na svojo spletno stran, spodbujajte skupno vožnjo ali vožnjo z javnim prevozom.
Energija
Zmanjšanje vpliva na podnebne spremembe:
o energetski prihranki,
o poraba energije iz obnovljivih virov,
o dogodek brez uporabe začasnih virov energije (generatorjev na dizelsko gorivo),
o ogljična nevtralnost dogodka: izpusti toplogrednih plinov bodo preprečeni ali zmanjšani, izpusti, ki se jim ne bo mogoče izogniti, pa bodo uravnovešeni z vlaganjem v projekte, ki varujejo podnebje, oziroma z ogljično izravnavo.
Odpadki
Kratka nasveta:
o Odpadke imejte v mislih, ko naročate izdelke in storitve, načrtujete pogostitev oziroma gostinske storitve, še posebej pa pri gradnji in prenovi objektov, pa tudi pri obdarovanju.
o Upoštevajte hierarhično načelo ravnanja z odpadki: preprečevanje nastajanja, ponovna uporaba, recikliranje in kompostiranje.
Stroške ravnanja z odpadki in okoljsko škodo boste pri organizaciji dogodka najučinkoviteje zmanjšali z upoštevanjem hierarhije osnovnih načel:
o preprečevanje nastajanja: najpomembnejše vodilo
o ravnanja z odpadki je, da je najboljši tisti odpadek, ki ne nastane;
o ponovna uporaba: preden stvari zavržemo oziroma;
o uvrstimo med odpadke, je treba preveriti možnosti njihove ponovne uporabe;
o ločeno zbiranje: z ločevanjem odpadkov omogočimo njihovo recikliranje.
o Na mestih, kjer odpadki nastajajo, namestite navodila in označite koše za ločeno zbiranje.
o Za kozarce in posodo na dogodku uvedite kavcijski sistem in s tem zagotovite, da bodo odpadki primerno odloženi.
Hrana in pijača
o Opozorite o njunem poreklu in lastnostih (ekološko, lokalno, pravično), in izpostavite certifikate;
o v ponudbo hrane in pijače vključite čim večji delež certificiranih ekološko pridelanih sestavin in izdelkov. Prednost naj dobijo lokalni dobavitelji in ponudniki z lokalno pridelano hrano;
o v čim večji meri uporabljajte posodo, pribor in kozarce za večkratno uporabo.
o omogočite dostop do pitne vode iz pipe vsem udeležencem;
o čim bolj omejite pijačo v steklenicah in plastenkah. Uporabite pralne kozarce, ki jih je možno ponovno uporabiti;
o za kozarce in posodo na dogodku uvedite kavcijski sistem in s tem zagotovite, da bodo odpadki primerno odloženi.
Voda
o nabavljajte biorazgradljiva čistila, razkužila, detergente ipd. ter druge kemikalije z znaki za manj škodljive izdelke;
o če se na dogodku uporabljajo mobilna stranišča, jih po možnosti priključite na kanalizacijski sistem in se izognite uporabi kemikalij;
o informacije o ukrepih za trajnostno ravnanje z vodo vključite v sporočila za različne javnosti. To bo prispevalo k ugledu dogodka in povezanosti z lokalno skupnostjo.
o Udeležence in obiskovalce dogodka ozaveščajte o pomenu trajnostnega ravnanja z vodo in jih spodbujajte k varčevanju;
o namestite navodila za varčevanje z vodo na mesta, kjer se voda porablja: v sanitarije, kuhinje, ob zunanje pipe ipd.
Družbena odgovornost
o Sprejmite vsaj en ukrep za izboljšanje položaja žensk in moških oz. za enakost spolov (ukrepi so npr.: uravnotežena zastopanost moških in žensk v vodstvu, spolno občutljiva raba jezika, dan obiska otrok na delovnem mestu ...);
o prostore prilagodite osebam, ki so gibalno ovirane (dvigala, široki prostori, klančine);
o v svoja gradiva vključite informacije o svojih trajnostnih ciljih;
o ustvarite priložnosti za izobraževanje svojih udeležencev tako, da informacije o trajnosti razporedite po celotnem prostoru dogodka;
o pozorni bodite na mobilnost za ranljive skupine (npr. dostopna stranišča, rampe, stopnice in vrata);
o pozornost posvetite osebam, ki imajo težave s sluhom ali vidom (npr. pomožni sistemi za poslušanje, napisi z velikim tiskom/braillovo pisavo, zvočni sistemi za oddajanje jasnih navodil, primerno označen dostop do prizorišča...)