Iz pisnih virov je razvidno, da so že v času Avsto-Ogrske, natančneje v času nemškega cesarja Karla Velikega, uveljavil pravico do točenja vina. Ta pravica pa se je nadaljevala tudi skozi vladavino cesarice Marije Terezije in avstroogrskega cesarja Jožefa II. Dekret iz leta 1784 je vinogradnikom dovoljeval 8-dnevni rok za točenje vina. Po tem dekretu je torej lahko kmet oz. vinogradnik prodajal svoje vinske presežke iz preteklega leta v vinotoču (OSMICA) pod vejo. Vino je lahko prodajal 8 dni v letu brez davka. Da so druge seznanili, da poteka osmica, so na vhodna vrata pritrdili šop bršljana – fraska.
Naša Osmica
Pri nas smo se z osmico začeli ukvarjati leta 2001. Osmica se nahaja v večjem prostoru, ki smo ga preuredili iz senika. Osmico izvajamo dvakrat letno, ponavadi okrog Martinovega, v času novembra ter v spomladanskem času v mesecu aprilu ali maju.
Od pijače na osmici ponujamo: domače vino (belo: pinela, rebula, sauvignon, rdeče:cabernet sauvignon, merlot in rose) domačo brezalkoholno pijačo (jabolčni sok, naravno mineralno vodo) Od hrane pa ponujamo: domače suhomesnate izdelke (domač sir v olivnem olju, doma pečen kruh) krajevno značilno enolončnico kmečki krožnik (svinjska rebra, svinjski zrezek, klobase, zelje, repa, krompir) orehove štruklje in jabolčni štrudelj.
Domačijo Ferjančičevih najdete v vasi Gradišče nad Vipavo, od koder se vam odpira pogled po dolini. Ponujamo odprta in ustekleničena vina.
Za dodatne informacije in obisk smo vam na voljo v petek, soboto in nedeljo ali po predhodnem dogovoru.