Glavni trg 1
5271 Vipava
Vinoteka Vipava
Glavni trg 8
5271 Vipava
Bogata tradicija vinogradništva in vinarske družine sega vse do leta 1778 in se prenaša iz roda v rod. Moji predniki so sprva pridelovali majhno količino vina, vendar so bili zelo ponosni in hvaležni za to kar so s težkim trudom pridelali. Jaz sem Urban Petrič in sem osma generacija vinarjev. Imam veliko strasti, predanost in ljubezen do vinogradništva in vinarstva, tako kot prejšnji lastniki.
Posestvo je danes sestavljeno iz skupno devetih vinogradov, ki se raztezajo na osmih hektarjih zemljišča. Vsi vinogradi ležijo na južnih pobočjih v Vipavski dolini okoli moje rojstne vasi Slap, kateri je bil opisan že v 17. stoletju. Opisal ga je Valvasor v svoji knjigi Slava vojvodine Kranjske (1689), kjer je še posebej pohvalil plemenita vina iz Slapa : ” Solze vinograda v Slapu, ki leži blizu Lož, pa so še slastnejše.” Zemlja vinogradov je mešanica apnenca, laporja, peščenjaka in gline. Rezultati so vina, bogata z mineralnimi snovmi.
Naravne vremenske razmere v Vipavski dolini mi pomagajo pridelati vina posebne kakovosti. Locirani smo na meji med sredozemskim in kontinentalnim podnebjem. Zaredi mešanje podnebij nastane veter Burja. Burja je močan severovzhodni veter, ki lahko presega 200 km/h. Po navadi se pojavi v zimskih mesecih. V poletnem času je prisoten blag veter, ki pomaga osušiti jutranjo roso. Zaradi tega lahko proizvedejo zdravo grozdje, kasneje naravna vina.
Dragocene stoletne izkušnje se prenašajo iz roda v rod in na ta način smo od naših prednikov prevzeli veliko izkušenj glede vzgoje trt in vin. Te izkušnje pa sedaj še nadgrajujemo z uvajanjem novih tehnologij, ki pripomorejo k doseganju vrhunskih vin. Zavedamo se, da je kakovost vin v veliki meri odvisna od vzgoje in obremenitve vinske trte. Zavzemamo se za enošparonsko vzgojo, ki daje manjši pridelek, vendar kvaliteta grozdja je mnogo boljša, saj tako grozdje ima več sladkorja in okusa. Sledimo tudi razvoju okolju bolj prijaznega načina pridelave grozdja. To pomeni pridelavo grozdja z manj škropljenja in uporabo naravnih gnojil. Pridelujem 10 različnih sort vin, 70% belega in 30% rdečega vina. Poleg drugih sort sem zelo ponosen na dve lokalni avtohtoni sorti grozdja Zelen in Pinela.