Pridelovanje vina v družini Lavrenčič, sega daleč nazaj v zgodovino. Po pripovedovanju prednikov, so se z vinarstvom in kletarstvom ukvarjali že približno 150 let nazaj. Živi dokaz, ki ga hranimo še danes, so lesena vrata starega lesenega soda, z vgravirano letnico izdelave, v letu 1913. Zgodba se prične v Vrhpolju, na domačiji družine Lavrenčič, ko se je začel Anton Lavrenčič (Bojanov praded) ukvarjati s pridelovanjem vin v velikih lesenih sodih. Začel je s sortami Rebule, Pinele in Malvazije, predvsem za domačo uporabo. Količine, ki jih je Anton Lavrenčič I proizvedel so bile majhne, a vendar dovolj velike in dobre, da so k pridelovanju vina in kletarstvu privabile njegovega sina Antona Lavrenčiča II. Anton Lavrenčič II je tovrstno delo sprejel odprtih rok, obenem pa povečal površine in tako obdeloval do 10.000 vinskih trt. Poleg tega pa je skupaj z družino cepil trsne cepljenke (pridelek je znašal približno 5000 cepljenk letno), katere so kasneje prodajal po vsej Sloveniji. Zgodba se je nadaljevala v drugi polovici 20. stoletja, ko je bil zaradi zgodnje smrti svojega očeta, delo na kmetiji primoran prevzeti Anton Lavrenčič III (Bojanov oče). Družinsko tradicijo pridelovanja vina na domačiji je sprejel z velikim veseljem, ter še razširil zmogljivosti, na 13.000 vinskih trt, z dvema novima vrstama, Zelen in Merlot. Prav njegov Merlot je bil eden izmed prvih v Vipavski dolini. In tako se je tradicija nadaljevala skozi leta dela in izkušenj, dokler ni bogate zapuščine treh Antonov prevzel Bojan Lavrenčič in pričel graditi povsem novo zgodbo, zgodbo snovano na dediščini in temeljih svojih prednikov.
Zem. širina: 45°51’49.4058”N Zem. dolžina: 13°56’59.6688”E